Nieuwsgierig naar meer?

Voor u gelezen

Posted by admin on September 28, 2013

The Spark
 

Auteur: Kristine Barnett
Uitgeverij: Penguin Books 

Kristine Barnett, de schrijfster van het boek, vertelt hoe haar autistische zoon, die een zeer hoog IQ heeft, contact maakt met de wereld om hem heen.
Als hij interesses kan volgen die aansluiten bij zijn voorkeur en niveau, staat Jake ook open om te groeien op het gebied van vaardigheden die hij nodig heeft om zich op andere terreinen te redden.
Kristine besluit daarom om Jake zijn ‘spark’, de interesses waar Jake helemaal voor gaat, als leidraad te nemen.
Ik vond het, juist vanwege deze insteek, een heel bijzonder boek.

Dit boek is ook in het Nederlands verschenen onder de titel: 'De vonk'.
Het boek is o.a. te koop bij bol.com.

Afscheid van autisme en adhdAuteur: prof. dr. Pieter Duker
Uitgeverij Notitia. Juli 2013. ISBN: 9789082073201 

Steeds meer kinderen krijgen het etiket autisme of adhd. Professor Duker kiest voor een andere benadering. Deze kinderen hebben een andere prikkelverwerking waardoor ze op school of thuis problemen krijgen. Duker pleit voor het creeëren van een omgeving van waaruit deze kinderen zich zonder stigma, met minder gedragsproblemen, kunnen ontwikkelen. Duker wil afscheid nemen van adhd en autisme als ziektebeelden.

Voor mij was dit boek een verademing. Een echte aanrader! 

Het is onze verantwoordelijkheid om een sfeer te creëren waar prikkelzoekers en prikkelmijders tot nu recht komen. Goed klasse management en uitdagend maar gestructureerd lesmateriaal kan bijdragen aan een klimaat waar zowel prikkelzoekers als prikkelmijders zich thuis voelen.

Dit boek is te bestellen op de website van Uitgeverij Notitia.

 

De begeleiding van hoogbegaafde kinderen
 

Auteurs: James T. Webb, Edward R. Amend, Janet L. Gore, Arlene R. DeVries
Uitgeverij: Van Gorcum 

Al jaren geleden (in 2000 om precies te zijn) ontdekte ik dit boek. Voor mij was het een feest van herkenning. Ik heb het gebruikt als leidraad bij een gespreksgroep voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

Dit boek geeft inzicht in het gevoelsleven en de gedachtewereld van hoogbegaafde kinderen. Het boek geeft ouders en leerkrachten suggesties waarmee ouders en leerkrachten een basis kunnen leggen voor het versterken van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van hoogbegaafde kinderen.

Wereldwijd is dit boek het meest gelezen en hoogst gewaardeerde boek over de opvoeding van begaafde kinderen.

De oorspronkelijke uitgave A Parent’s Guide to Gifted Children is een bewerking van het in de Verenigde Staten bekroonde boek Guiding the Gifted Child.
Bij het vertalen is de tekst, waar nodig, aangepast aan de Nederlandse situatie.

‘Er is een groot verschil tussen weten en begrijpen. Je kunt veel weten over iets en het toch niet echt begrijpen’.
Dit citaat staat voorin de 16e druk. Door het lezen van dit boek wordt de kloof tussen weten en begrijpen overbrugd. Er is inmiddels een herziene editie geschreven. Ik hoop dat veel ouders en leerkrachten dit boek lezen. Van harte aanbevolen!

Dit boek is te bestellen bij bol.com via onderstaande link. 

 


 

Website Design By Vivid in Jacksonville, Florida